Overige

Hoogheemraadschap van Rijnland eerste waterschap met IEC 62443

Het hoogheemraadschap van Rijnland is het eerste waterschap in Nederland dat IEC 62443 ‘Cyber Security for Industrial Automation and Control Systems’ is gecertificeerd. Het is de internationale standaard voor cybersecurity binnen de operationele technologie. De beveiliging geldt voor de procesautomatisering van de waterzuivering en het watertransport.

Foto: Gerd Altmann

 

Rijnland begon al in 2014 met de vernieuwing van de procesautomatisering voor afvalwaterzuiveringsinstallaties en afvalwatertransportgemalen. De hardware werd vervangen en tevens werd besloten om een gestandaardiseerde softwarebibliotheek te ontwikkelen en een software-generator te bouwen voor de gemalen. Voor de besturing op afstand richtte de organisatie een centrale proceskamer in op het hoofdkantoor in Leiden en introduceerde men een nieuwe SCADA die centraal en lokaal bedienen mogelijk maakt.

De certificering geldt voor twee voorbeeldlocaties, die net als alle andere ruim honderd zijn gebouwd volgens de SOR (Standaard Ontwerp Richtlijn).


Technieksector rekent op krimp in 2021 en herstel vanaf 2022 →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: